Nema druge: socijalizam će pobediti!

Vlasti i predsednik pokazuju svoje pravo, buržoasko lice – potrebno je HITNO ZAŠTITITI RADNIKE U SRBIJI!

Hapšenje Slaviše Pajovića, radnika ,,Jure” iz Rače koji je optužen za širenje panike jer je upozoravao svoje kolege na opasnost od zaraze koronavirusom – potvrdilo je da radnici u Srbiji nemaju osnovna ljudska, a kamoli radnička prava.

U situaciji kada je cela Srbija posvećena borbi protiv ovog virusa i kada svi čine napori da se zaustavi njegovo širenje i umanji broj zaraženih i umrlih, Slaviša Pejović nije uradio ništa loše sem što je pozivao na poštovanje mera Vlade Republike Srbije koje su propisane kako bi se zaštitili svi građani. Da li je Slaviša Pejović uhapšen zato što je pozivao na poštovanje propisa? Da li je uhapšen zato što se brinuo o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice? Da li mere zaštite zdravlja ne važe za radnike u Srbiji jer oni nisu ljudi i državljani Republike Srbije?

Nakon izjava predsednika Republike Srbije da on ne može da naređuje privatnicima šta će da rade i kako će da vode poslovanje čime je država pokazala svoju slabost i nemoć nad privatnim kapitalom, pokazala da državnu politiku vodi politika neoliberalizma, danas je u Nišu predsednik Republike Srbije dao još jednu izjavu kojom je pokazao da ne mari za svoje građane, da ne mari za živote i zdravlje radnika u Srbiji. Ni radnici ,,Jure” u Nišu nisu želeli da nastave rad jer je nekoliko njihovih kolega zaraženo virusom i tražili su od rukovodstva da obustavi rad na određeno vreme, što je bila preporuka Zavoda za javno zdravlje u Nišu, jer su i oni uplašeni za svoje zdravlje i život, predsednik Srbije je dao krajnje ciničnu ali i istinitu izjavu koje verovatno ni sam nije svestan. Predsednik Republike Srbije je prokomentarisao da nije upoznat sa stanjem u ,,Juri”,  da južnokorejska kompanija vodi računa o svojim radnicima jer im daje rukavice i maske, i zamolio ih da naprave veći razmak između ljudi.

U krajnje ciničnoj izjavi ,,da se socijalizam neće vratiti i da se varaju oni koji misle da država može da iščupa pare i da deli svima koji su nezadovoljni…”, predsednik Srbije je opet unizio zemlju, ali i izrekao veliku istinu: da u socijalističkom sistemu država vodi računa o svojim građanima i da je čovek na prvom mestu, a ne profit.

Jednom utisnuta istina u svest čovečanstva da je ideja socijalizma ostvariva i vlast proletarijata moguća, ne može više da se izbriše!

Pozivamo sve radnice i radnike u fabrikama da se solidarišu sa svojim kolegama iz ,,Jure” i da obustave rad ukoliko budu uplašeni za svoje zdravlje.

Vlast ne vodi brigu o radnicima. Poslodavci ne vode brigu o radnicima. Za njih su radnici samo oruđe koje vrlo lako može da se zameni. Budimo solidarni i vodimo računa jedni o drugima. Zbijajmo redove i čuvajmo se. Čuvajte svoje zdravlje!

AK RSRS,
10. april 2020
.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s