Digitalizacija: izgradnja radničke moći kroz krizu izazvanu koronavirusom

U celosti prenosimo saopštenje evropskog ogranka UNI Globalnog sindikata od 14. maja 2020. (link). Naši drugovi iz UNI Evropa sindikata predstavljaju diskusiju sa brojnim uspešnim primerima sindikalne borbe tokom pandemije, čime pokazuju da primena “socijalne distance” ne znači i obustavu socijalne borbe.

Kontakt licem u lice je oduvek bio ključan u ostvarenju kolektivnih interesa radničke klase. Međutim, u uslovima karantina radnici i sindikati pronalaze nove načine da izvrše pritisak i grade jedinstvo.

Organizacija kolektivnog pregovaranja – pogotovo na nivou sektora – je prioritet UNI Evropa sindikata. Ove nedelje je održan inauguralni sastanak EPOC centra (Evropski centar organizacije i moći), koji je zbližio vodeće organizatore UNI afilijacije uključene u EPOC preko nekoliko sektora i desetine zemalja. Diskusija je predstavila nekoliko primera sindikalnog organizovanja, podsećajući se nedavnih organizacionih iskustava, deleći uspehe i predstavljajući informacije jedni drugima u vezi izazova koji su se javili u vreme koronavirusa.

  • Primer iz Rumunije

Rumunski sindikat radnika u IT tehnologiji “SITT”,  koristi svoje digitalne alate kako bi svojim radnicima omogućio vodeću ulogu na svakom mestu. Fokusirajući se na građenje dubokog jedinstva između radnika, radnici su oni koji rade sve od upisivanja kolega do uživo glasanja oko pozicija tokom pregovora. Svakodnevnim pozivima i članovi i oni koji to nisu su upooznati sa dešavanjima i mogu da vide kako izgleda biti u sindikatu. Troje od četvoro članova SITT-a su uspela da dobiju kolegtivne ugovore zahvaljujući kolektivnoj akciji, gde se videlo da uspeh pregovora zavisi od spremnosti radnika na zajedničku akciju.

  • Primer iz Irske

Sindikat radnika zaposlenih u maloprodaji, “Mandate”, koji je osnovan u Republici Irskoj primenio je digitalna oruđa u svom odgovoru na Covid-19 i sproveo taktiku istraživanja među svojim članovima tokom krize putem onlajn upitnika koji je bio namenjen kako članovima sindikata tako i onima koji to nisu. Odgovori na upitnike su bili iskorišćeni kako bi se oblikovali prioriteti sindikata. Rezultati su dalje korišćeni da bi se stvorila značajna pokrivenost u medijima ali i da se stvore strategije kako bi se sindikalno zaštitili novi radnici.

  • Uspešan primer iz Finske

Finski sindikat “Teolisus liito” primenio je “daljinsko organizovanje” i sproveo istraživanja u kompanijama u kojima radnici u prodavnicama nisu radili na svojim pozicijama i gde se nije poštovao kolektivni ugovor. Za dve nedelje otkrili su probleme na radnim mestima i potencijalne vođe na različitim radnim mestima. Naredne dve nedelje doprinelu se rastu članstva od 65 procenata unutar odabrane kompanije. Sami radnici su stvorili strukturu organizacije koja im je poslužila da nastave borbu.

Neki sindikati imali su radikalan pristup u doba koronavirusa što je rezultiralo rastom članstva do 30000 radnika i žustrijim odbranama članova sindikata.

EPOC program je zbližio sindikate širom Evrope kako bi organizovali i koordinirali svoje akcije u cilju efektivnog načina jačanja radničke moći. Njihov cilj je da odbrane, prošire i ponovo izgrade kolektivne pregovore pružajući podršku sindikatima u osnivanju održivih struktura. Onlajn sastanci EPOC mreže se održavaju jednom mesečno i svi zainteresovani sindikati su dobrodošli. Ako je vaš sinidkat zainteresovan za povezivanje sa EPOC, kontaktirajte Erkan Ersoya ili Ben Egana za više informacija.

Contact

Press, Communications Department, UNI Europa
Phone: +32 22 34 56 56
Email: PressEuropa@uniglobalunion.org

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s