Vandalizam, manipulacija, fašizam

Revolucionarni savez rada Srbije oštro osuđuje vandalizam na spomen kompleksu Oslobodiocima Beograda kada je farbom polivena “večna vatra”.

Iako je predsednik Srbije Vučić pre nekoliko dana sa ruskim ministrom prisustvovao paljenju plamena, neki novi orjunaši i ljotićevci, danas, kao i pre Drugog svetskog rata pod zaštitom vlasti, uništavaju spomenik. To je, očito, poruka ne samo desničarskih neonacističkih grupa, finansiranih iz sumnjivih izvora, već upravo vlasti Republike Srbije koja te desničare podstiče i štiti. A poruka glasi: Srbija nije antifašistička kao što se to pokušalo prikazati otvaranjem spomenika. U celoj igri učestvuju i dobro poznati, samozvani “skojevci”, kontinuirani štićenici vlasti koji, valjda, služe da saniraju “štetu” kod dela javnosti sa drugačijim političkim tradicijama, na koju se takođe oslanja balkanski majstor manipulacije, novi samodopadni kralj Aleksandar.

Vrhunac cinizma predstavlja izjava da će spomenik biti obnovljen “do Badnjeg dana”. Cela ujdurma je trebala da pokaže kako vlast, eto, objedinjuje celo društvo, od “levice” do desnice.

Vandalizam na spomeniku “večna vatra” Oslobodiocima Beograda

Glavni motiv je naravno, po već oprobanom receptu, aktiviranje takvih zaludnih tema u medijima, da bi se, koliko je to moguće, skrenula pažnja javnosti Srbije sa svakodnevnih problema: poskupljenja struje, poreza, žrtava pandemije, korupciju itd. To je deo poznate gebelsovske takitke “paljenja Rajhstaga”, tj. gašenja požara koji je isprva i postavljen, a na kojoj se bazira sva savremena vladajuća politika.

Dužnost Revolucionarnog saveza rada je da takvu perfidnu taktiku buržoaske vlasti otkrije i osudi kao provokaciju i, istovremeno, upozori javnost na takve postupke političke vrhuške u Srbiji.

Protiv vandalizma i manipulacije nad grobovima heroja!
Večna slava Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije i Crvenoj armiji!
Dole sluge režima – dole sistem laži, nasilja i pljačke!

RSRS
januar 2021.