Italijanski sindikati u FIAT-u podržali štrajk kragujevačkih radnika!

Sindikat međugranskih samoorganizovanih radnika – komiteti iz baze (SLAI-COBAS) (ita: Sindacato dei Lavoratori Autorganizzati Intercategoriale—Comitati di Base), koji je prisutan u FIAT-ovim fabrikama širom Italije i poznat kao militantni organizator zapaženih štrajkova – pridružio se pozivu solidarnosti Revolucionarnog saveza rada Srbije i sestrinske marksističko-lenjiničke organizacije iz Italije, i pružio podršku kragujevačkim radnicima i radnicama koji su od 18. februara u štrajku u “FIAT Plastic”-u.

Na ocene italijanskog Saveza borbe za Komunističku partiju (Unione di lotta per il Partito comunista), sindikalci iz SLAI-COBAS dodaju:

Svojim zlokobnim delovanjem, Fiat Plastik otkriva pravo lice kapitalizma i imperijalizma, koji da bi se preživeli povećavaju izrabljivanje proletera. U ime profita, kapitalizam ne okleva da osiromaši i pogorša uslove rada i život radnika koji su proizvođači njegovog bogatstva. Situacije i metode slične onima koje su iskusili radnici FCA u našoj zemlji, od bestijalne eksploatacije, iscrpljujućih smena, nedostatka zdravstvenih i bezbednosnih mera, do izgladnjujućih nadnica. Borbena akcija radnika Fiat Plastika pokazuje da se možemo i moramo boriti uprkos pandemiji i da klasna borba šefove dovodi u ozbiljne poteškoće. Neka ovaj primer bude podstrek ostalim radnicima da se vrate na put borbe – da nametnu sopstvene potrebe i ukinu kapitalističku eksploataciju.

Iz izjave podrške i solidarnosti italijnskog sindikata SLAI-COBAS sa radnicima u štrajku u kragujevačkom FIAT Plasticu-u

Proleterski Kragujevac i Srbija našli su se ovih dana u fokusu međunarodne javnosti; u nastavku prilažemo izraze solidarnosti sa kragujevačkim radnicima pristiglih sa svih strana sveta – koji stežu obruč pritiska na italijanske monopoliste i srpsku vladu, da bezuslovno ispune zahteve radnika u štrajku!

Živeo proleterski internacionalizam!

Saopštenje SLAI-COBAS:

Izraze solidarnosti sa radnicima kragujevačkog Fijat Plastika koji su u štrajku, uputila je i Međunarodna konferencija markističko-lenjinističkih partija i organizacija (CIPOML), čiju izjavu prenosimo na srpskom i engleskom jeziku.

Međunarodni komitete RSRS,
februara 2021.