SVI RADNICI U SRBIJI MORAJU DA SE POBUNE! (sa protesta radnika Fijat Plastika u Kragujevcu, VIDEO)

Revolucionarni savez rada oduševljeno pozdravlja nastup kragujevačkih radnika, koji su pokazali da je klasna borba proletarijata neuništiva, da su radnici svesni svoje snage i istorijske misije, da u jedinstvu leži sila radničke klase i da je ona jača od svih!

Zaoštravanje kapitalističke krize, napadi monopolista, poslodavaca i države na ljudska i radnička prava i sve snažnija represija nisu uspeli da uguše glasove otpora u našoj zemlji. Radnici Kragujevca pokazali su da bitka nije gotova, da se radnička klasa nije našla iznenađenom pred novom kapitalističkom ofanzivom i da zna da se bori. Novo Crveno barjače zavijorilo se proleterskim Kragujevcom.

U subotu 24. aprila radnici Fijat Plastika koji su u generalnom štrajku od 18. februara ove godine, izrazili su svoj protest ispred Skupštine grada Kragujevca, demonstrirali visoku klasnu svest i poručili da će se boriti do kraja.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, Jugoslav Ristić, poručio je svojim mlađim borbenim kolegama da se oni bore u ime svih radnika Kragujevca i Srbije. Podvukao je da ekonomski štrajkovi nisu dovoljni, da je pitanje plata dovoljnih za dostojanstven život takođe i političko i nacionalno pitanje i da je potrebno i radničko organizovanje u pravcu političkih promena. Jaka i organizovana radnička klasa je jedini spas.

Revolucija!” zaorilo se među radnicima na ove poruke legendarnog sindikalca.

Predsednik sindikata metalaca Rajko Blagojević podsetio je okupljene radnike da istorija radničkog pokreta govori da su sva prava rezultat borbe i snage radnika a ne milostinje poslodavaca. Dodao je i da se poslodavci i država, koja im služi, jedino boje radničkog pokreta. Metalci su poručili radnicima Fijat Plastika da ih bezrezervno podržavaju u njihovoj pravednoj borbi i da ne dozvole da ih ubede da su sami: cela Srbija gleda u njih!

…Kao i celi svet. Italijanski komunisti i sindikati pritisli su i alarmirali italijanske gazde i tako pružili efikasnu podršku štrajku radnicima Fijat Plastika, na čijem su posredništvu predstavnici Štrajkačkog odbora Fijat Plastika posebno zahvalili prisutnoj delegaciji Revolucionarnog saveza rada. Štrajk radnika Fijat Plastika je primer značaja međunarodne proleterske solidarnosti.

Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora Fijat Plastika istakao je snagu jedinstva radničke klase; podvukao je da njihov sindikat ima 95% članstva od svih zaposlenih radnika, da su se štrajku priključili i šefovi smena. Ravnodušnost i trpeljivost radničke klase u Srbiji postala je nedopustiva, poručio je Miljković, i dodao da svi radnici moraju da pronađu put da se pobune. Pozvao je okupljene radnike da istraju do kraja, istakavši da je to najvažnije. Hoćemo pobedu! – odgovorili su radnici.

Aleksandar Korać, predsednik sindikata u Fijat Plastiku podsetio je da gazde pokušavaju da profitiraju od pandemije, a da troškove i teret krize prebace na leđa radnika, koji su zajedno sa radnim ženama najviše pogođeni ovom krizom. Korać je poručio da je borba od ekonomskog pitanja prerasla u pitanje dostojanstva i istakao odlučnost radnika.

Revolucionarni savez rada Srbije oduševljeno pozdravlja ovaj nastup kragujevačkih radnika, koji su pokazali da je klasna borba proletarijata neuništiva, da su radnici svesni svoje snage i istorijske misije, da u jedinstvu leži sila radničke klase i da je ona jača od svih!

Nepokoreni Kragujevac

Solidarnost sa radnicima Fijat Plastika!
Živela borba radničke klase!

Revolucionarni savez rada Srbije,
april 2021.


Pročitajte više o dosadašnjem toku štrajka:

Štrajk u Fijatu: PUTOKAZ RADNICIMA U SRBIJI – Jugoslav Ristić
https://savezrada.org/2021/02/18/strajk-u-fijatu-putokaz-radnicima-u-srbiji-jugoslav-ristic/
http://www.glassumadije.rs/samostalni-sindikat-strajk-u-fijat-plastiku-putokaz-radnicke-borbe/

Sestrinski poziv solidarnosti iz Italije: podrška srpskim radnicima – dole italijanski monopolisti!
https://savezrada.org/2021/02/21/solidarnost-italijanske-radnicke-klase-sa-strajkom-u-fijatu-podrska-srpskim-radnicima-dole-italijanski-monopolisti/

Domaći mediji prenose izraze međunarodne podrške:
https://www.danas.rs/ekonomija/u-fijat-plastik-danas-bez-strajka/

Italijanski sindikati u FIAT-u podržali štrajk kragujevačkih radnika!
https://savezrada.org/2021/02/25/italijanski-sindikati-u-fiat-u-podrzali-kragujevacke-radnike-u-strajku/

Jedan od rezultata međunarodnog pritiska na monopoliste:
https://www.danas.rs/ekonomija/strajk-doveo-vrh-fijata-u-kragujevac/

Nastavljen generalni štrajk:
https://www.pressek.rs/kragujevac/kragujevac-nastavljen-generalni-strajk-u-fabrici-fijat-plastik/

Podržimo protest i štrajk radnika Fijat Plastika!
https://savezrada.org/2021/04/18/24-aprila-u-12h-ispred-skupstine-grada-kragujevca-podrzimo-radnike-fijat-plastika/