Opštenarodni otpor monopolskom kapitalu i njegovom režimu

Srbija je velika tajna;
ne zna dan šta noć kuva,
niti noć šta zora rađa…

“Spomen na ustanak”, Desanka Maksimović
Fotografija sa masovnog protesta protiv #RioTinto, u Beogradu 04. decembra 2022. godine
Protest označava značajnu demokratsku pobedu naroda protiv kapitalističkog Vučićevog režima

NAROD SE UJEDINJUJE

Naša kritika “ekološke” malograđanštine našla je uporišta u stvarnom životu i razvoju pokreta čija je okosnica borba protiv monopolista iz #RioTinto. U oktobarskom broju našeg centralnog organa Radničkih diktata, ističe se:

“…”Ekološka” agenda iz borbe protiv zloglasnog Rio Tinta isključuje upravo radničku klasu, a poziva isključivo mase sitnog građanstva u fanatičnu, na bezbroj frakcija razjedinjenu “borbu”. To je osnova haosa i sukoba među malograđanštinom a podsmeha od strane marionetske vlasti. Samo radnička klasa može da ujedini narodni pokret! Zato zastava borbe protiv Rio Tinta mora da postane, ne samo “ekologija”, već pre svega narodna suverenost i nacionalna nezavisnost.”

Ujedinjenje seljaka i omladine iz mačkvanskog kraja, Šumadije i Pomoravlja, centralne i zapadne Srbije u Savez Ekoloških Organizacija Srbije – Znamo da ne damo (SEOS) koja je za svoju parolu istakla “Zemlju ne damo!” pokazuje da su snage radnog naroda sazrele u borbi protiv onih malograđanskih elemenata koje unose razdor u svaki narodni pokret.

Entuzijastično pozdravljamo ovaj doprinos narodnom ujedinjenju u borbi protiv stranih monopolista i domaćih marioneta koji bi da zagospodare našom zemljom kao nepresušnim izvorom jeftine i potpuno obespravljene radne snage. U borbi za ovaj narodni front naši napori moraju se usresrediti na ujedinjenje radničke klase, seljaka, omladine, nepotkupljene inteligencije i svih ugroženih i obespravljenih narodnih slojeva. Ujedinjeni narod ne može biti poražen!

BLOKADA

Na inicijativu SEOS-a, blokade puteva u celoj Srbiji – protiv #RioTinto i novog, po svim osnovama antidemokratskog, monopolističkog zakona o eksproprijaciji, koji je zapravo uperen protiv javnog interesa – pokazale su da ni najotvorenija represija ne može ugušiti narodnu pobunu. Pokazale su da je teorija “apatije” netačna, da su jasni principi i čvrsta organizacija radnog naroda, u ovom slučaju omladine i seljaka, nepokolebljivi. One su takođe pokazale da se prava borba ne vodi na režimskim i opozicionim medijima, u zakulisanim klikaškim igrama, već tamo gde je pravi život. Daleko od bilo kakvog pravog života radnog naroda, i režimske i opozicione buržoaske klike i svi njihovi prirepci našli su se iznenađenim pred ovom narodnom silom, primorani da joj se povinuju.

Blokade saobraćajnica u celoj Srbiji, 27. novembra 2021.

Naš zadatak ostaje, da sa još više uverenja, istrajnosti i odlučnosti jačamo narodni front. Samo čvrsti savez radnog naroda, jedinstvo radnika, seljaka, omladine i drugih iskrenih demokratskih i patriotskih slojeva može biti garant pobede nad monopolistima i njihovim (domaćim) marionetama koji hoće da potpuno opljačkaju, izrabe i unište našu zemlju.

Rečima Eko Brigade, Jagodina, jednog od osnivača SEOS-a, principijelnog organizatora narodnog otpora: “Da li nas se plaše, plaše nas se! Narode samo napred. Pokazali su strah i pobeda će biti pobeda naroda nad okupatorom!”

Živeo narodni front! Do pobede!
#RioTinto napolje!

Revolucionarni savez rada,
nov.-dec. 2021.

One comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s