Prvi maj u Beogradu: “Ujedinimo se protiv siromaštva, fašizma i rata!”

Foto: Filip Krajinčanić

Na Trgu Nikole Pašića u 12 sati, kada je počeo Prvomajski skup sindikata „Nezavisnost“, okupili su se i pripadnici političke platforme “Solidarnost”, sa transparentima „Hoćemo platu za život“ i „Za radna prava žena“. U tom kampu primećene su i zastave Revolucionarnog saveza rada Srbije čiji su aktivisti nosili transparent na kome je pisalo „Ujedinimo se protiv siromaštva, fašizma i rata – izveštava Danas.

Stotinjak demonstranata krenulo je u protestnu šetnju do trga Slavija ka spomeniku Dimitriju Tucoviću, noseći i osam iscrtanih likova rudara čime su simbolično podsetili na tragediju u rudniku mrkog uglja „Soko“ proteklog aprila. “Na čelu kolone bio je veliki transparent na kome piše „Ujedinimo se protiv siromaštva, fašizma i rata“ – objavila je medijska agencija Beta, a prenose brojni mediji.

Posle dve godine pauze zbog pandemije u Beogradu glavnom gradu Srbije, sindikati i levičarske i revolucionarne partije i organizacije dočekale su 1. maj na ulicama. Istaknuti zahtev marša bio je „plata za život“. Zaštita na radu, pravo na kolektivno pregovaranje i prava radnih žena takođe su bili među zahtevima. Revolucionarni savez rada Srbije (RSRS) učestvovao je na prvomajskim demonstracijama u Beogradu pod sloganom „Ujedinimo se protiv siromaštva, fašizma i rata!“. – istakao je Evrensel u svom međunarodnom pregledu borbenog obeležavanja Prvog maja.

Živeo Prvi maj! Živela naša crvena zastava!

Živela borba i solidarnost radničke klase!

UJEDINIMO SE PROTIV KAPITALISTIČKE KRIZE, FAŠIZMA I RATA!

Revolucionarni savez rada Srbije, maj 2022.

Narodni front – 27. broj (maj 2022.)